Ορθοδοντική

Η ορθοδοντική είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής που έχει ως αντικείμενο την αρμονική διευθέτηση των δοντιών και των γνάθων, με στόχο την καλή λειτουργία του στόματος αλλά και την αισθητική του χαμόγελου και του προσώπου γενικότερα.

Ποια η κατάλληλη ηλικία για ορθοδοντική θεραπεία;

Η κατάλληλη ηλικία για έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας καθορίζεται από τον θεράποντα ορθοδοντικό ανάλογα με τη φύση του προβλήματος. Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλει ανάλογα με την βαρύτητα του προβλήματος. Όλα τα παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε ορθοδοντικό έλεγχο το αργότερο μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Οι γονείς, λοιπόν, δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι την ολοκλήρωση της ανατολής των μονίμων δοντιών, που συμβαίνει συνήθως σε ηλικία 12 χρόνων.
Ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να γίνει και σε ενήλικες για αισθητικούς ή λειτουργικούς λόγους, σε οποιαδήποτε ηλικία. Μάλιστα υπάρχουν και μοντέρνοι «αόρατοι» ορθοδοντικοί μηχανισμοί προσαρμοσμένοι στις αισθητικές απαιτήσεις των ενηλίκων ασθενών.
Ο συνεργάτης μας, κος Μιλτιάδης Α. Μακρυγιαννάκης (DDS, MSc, MOrth RCSEd, Dipl Ortho) είναι ειδικός ορθοδοντικός, μέλος του Royal College of Surgeons (UK)

Ποια τα σημάδια που οδηγούν σε ορθοδοντικό;

• Θηλασμός δακτύλου ή χείλους ή γλώσσας
• Ασυμμετρία στα δόντια και το πρόσωπο
• Συνωστισμός δοντιών
• Μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια
• Παρατεταμένη παραμονή παιδικών δοντιών ή προώρη απώλεια από τερηδόνα ή τραύμα