Αισθητική Οδοντιατρική

Λεύκανση δοντιών στο ιατρείο

Η λεύκανση στο ιατρείο διαρκεί από 60-90 λεπτά και συνήθως χρειάζονται από 1-2 συνεδρίες, ανάλογα με τον τύπο της δυσχρωμίας. Ο οδοντίατρος εφαρμόζει ένα ειδικό προστατευτικό ζελέ στα ούλα και στη συνέχεια τον λευκαντικό παράγοντα. Οι λευκαντικοί παράγοντες συνήθως ενεργοποιούνται με ειδικής συχνότητας φωτεινή πηγή ( led, plasma,laser).

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Ο οδοντίατρος παίρνει αποτυπώματα των δοντιών για να κατασκευαστούν 2 μαλακοί εξατομικευμένοι διαφανείς νάρθηκες που θα υποδεχτούν τον λευκαντικό παράγοντα. Ο ασθενής γεμίζει τους νάρθηκες με το λευκαντικό ζελέ που έχει προμηθευτεί από τον οδοντίατρο και τους φοράει για 2-4 ώρες καθημερινά. Στις περισσότερες περιπτώσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μέσα σε 1-2 εβδομάδες.
Συχνά ο συνδυασμός λεύκανσης στο ιατρείο και λεύκανσης στο σπίτι αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Λεύκανση σε απονευρωμένο δόντι

Η βελτίωση της εμφάνισης ενός απονευρωμένου δοντιού απαιτεί την εφαρμογή μίας ελαφρά διαφορετικής τεχνικής με την οποία το δόντι λευκαίνει από το εσωτερικό του. Ο οδοντίατρος εφαρμόζει το λευκαντικό ζελέ εντός του δοντιού και στη συνέχεια το φράζει με προσωρινό σφράγισμα, αφήνοντας το υλικό να δράσει για λίγες ημέρες. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι αποτελεσματική με μία μόνο εφαρμογή ή μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί ωσότου το δόντι αποκτήσει την επιθυμητή απόχρωση. Αφού επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, ολοκληρώνεται η μόνιμη έμφραξη.

Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της λεύκανσης και για τις επόμενες 10 ημέρες, μετά από οποιοδήποτε τρόπο λεύκανσης, οι ασθενείς να αποφεύγουν το κάπνισμα την κατανάλωση ροφημάτων και τροφών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χρωστικές όπως είναι: το τσάι, καφές, κόκκινο κρασί, κόκα κόλα, παντζάρια, κεράσια κτλ.

Όψεις πορσελάνης

Πρόκειται για λεπτές “φλούδες” πορσελάνης (πάχος ≈ 1.5χιλ.) οι οποίες συγκολούνται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών. Η τοποθέτησή τους γίνεται σε δύο ραντεβού και τα αισθητικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. . Στο πρώτο ραντεβού τροχίζεται και αποτυπώνεται η πρόσθια επιφάνεια των δοντιών και στη δεύτερη συνεδρία συγκολλούνται. Οι όψεις πορσελάνης μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο το χρώμα αλλά και το μέγεθος των δοντιών. Επίσης επειδή η πορσελάνη δεν χρωματίζεται όπως οι ρητίνες προσφέρουν ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα για πολλά χρόνια.

Όψεις ρητίνης

Άμμεσες (bonding)
Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι η σύνθετη ρητίνη και η αποκατάσταση μπορεί να γίνει σε μία συνεδρία. Πρόκειται για μία σύγχρονη, γρήγορη και οικονομική λύση που συνήθως δεν απαιτεί την αφαίρεση οδοντικής ουσίας.
Έμμεσες
Παρόμοια τεχνική με τις όψεις πορσελάνης με τη διαφορά ότι το υλικό που χρησιμοποιείται είναι η ρητίνη. Το πλεονέκτημα τους είναι ότι αντιστέκονται στην προσρόφηση χρωστικών και είναι πιο οικονομικές από τις όψεις πορσελάνης.

Εφαρμογές στις οποίες ενδείκνειται η τεχνική:
• ελαφρός στραβά δόντια
• δυσχρωμίες δοντιών
• σπασμένα δόντια
• αραιοδοντία
• επιδιόρθωση άνισων δοντιών